Или как да помогнем на малкото дете в съвременната цивилизация

Да си родител означава да си психолог и преподавател от особен вид.

Майката може да е добър детски психолог или среден, или дори слаб. Все едно дали това ви харесва или не вие сте дет­ски психолог! И най-влиятелният преподавател, който деца­та ви някога ще имат. Вие сте първият им учител. Нещата, на които ги учите ще бъдат „уроци”, далеч по-важни от уроците на всички възможни учи­лища. Но ако сте като повечето жени, несъмнено имате твърде малко знания и опит, за да упражнявате добре този занаят.

Всяко дете е уникално. Някои се раждат със способността да създават музика, други да бъдат отлични конструктори, трети лекари или просто служители. Различните умове учат по различен начин и това е проблем за много деца, защото образователната програма е една за всички, без да отчита различията им. Упражняваме огромен натиск върху децата да бъдат добри и в писането, и в четенето, и в математиката без да си даваме сметка, че никой от нас, възрастните, не може да направи всичко това. Личният ми опит с малките ме накара да обърна повече внимание на индивидуалните стилове на учене, така че да успеем да извлечем максимално потенциала им за учене.

Родителството е отговорност и задължение, за което няма инструкция. Когато отглеждаме дете, не бива да забравяме, че то трябва да живее в дом, в който го обичат и поддържат растежа на уникалния му ум, дори и когато не го разбираме.

Как да постигнем това?

 1. Значението на първите пет години
 2. Майките и техните чувства
 3. Интелектуалните потребности
 4. Самодисциплината
 5. Детето и насилието
 6. Училището започва в къщи
 7. Как да научим детето да брои
 8. Усвояване на цифрите и числата
 9. Педагогика за родителите
 10. Как да изберете играчки, книги и дискове за детето си
 11. Играчки и игрови материал, подходящи за различните стадии на развитие

„Когато бях шестнайсетгодишен, мислех, че баща ми е най-глупавият човек на света. А когато навърших двайсет, направо не можех да повярвам колко много е научил за пет години!”